Milletlerarası Okullar Yatırımcısına Büyük Fırsatlar Sunuyor

Yatırımcı

Milletlerarası Okullar Yatırımcısına Büyük Fırsatlar Sunuyor

Ülkemizin birçok ilinde faaliyet gösteren milletlerarası okullar veliler tarafından yeterince bilinmese de ozel okul kurucuları ve diğer yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor. Özellikle son birkaç yılda sayıları hızla artan bu okullar yatırımcıya diğer özel okullara göre arzın az, talebin ise oldukça fazla olduğu bir piyasa vaad ediyor.

Burada milletlerarası okul tanımını netleştirmek istiyorum çünkü bu okullar genellikle "Yabancı Okullar" ile karıştırıliyor. Yabancı okullar, Türkiye'de yabancılar tarafindan açılan ve Türk öğrencilerin de okuyabileceği okullardır. Örneğin İtalyan veya Fransız okulları gibi. Bilindiği üzere bu okullara Türk ve yabancı öğrenciler başarılarına göre kabul edilmekteler.

Ancak 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan ve milletlerarası okul türünde faaliyet gösteren "Milletlerarası Okul" dediğimiz kurumlar yalnızca yabancı uyruklu öğrencilerin kabul edildiği okullardır.

Milletlerarası Okul Sayılarını Neden Artıyor

Özel öğretim kurumları kanununda birkaç paragrafta değinilen milletlerarası okulların sayısı uzun yıllar boyunca 10'u geçmedi. Geçtiğimiz 3 sene içinde ise başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Mersin, Şanlıurfa, Antalya, Gaziantep, Yalova, Hatay, Sakarya gibi illerimizde birçok milletlerarası okul açıldı. Bugün sadece İstanbul ve Ankara'daki milletlerarası okul sayısı 158.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde açılan bu okulları kampüs olarak topladığınızda 100'ün üzerinde milletlerarası okul şu an ülkemizde faaliyet göstermekte. Öğrenci sayıları her geçen gün artan bu okullarda en az 10.000 öğrenci okuyor.

Hemen her gün bir özel okulun zor durumda olduğu, öğretmenine maaş ödeyemediği, konkordato ilan ettiği gibi haberleri okuyoruz.

Öyleyse neden bu okullar yatırımcıya cazip geliyor?

Milletlerarası okullara yoğun talebin sebebi ne?

Milletlerarası okullar eğitime yatırım düşünenlerin merceği altında. Çünkü bu okullar öğrenci bulmakta sorun yaşamıyorlar? Gelin bunun nedenlerine bakalım.

Ülkemizdeki göçmenlerin, sığınmacıların, mültecilerin, ve vatansızların (haymatlos) bu okulları tercih ediyor.

Ülkemizde bulunan uluslararası koruma veya geçici koruma kapsamındaki geçici T.C. no sahibi öğrencilerin bu okullara yoğun talepleri var. Çünkü Türkçe bilmeyen bu çocuklar Türk okullarında dil engeli sebebiyle arkadaşlık kurmakta zorlanıyor ve dersleri takip edemedikleri için eğitim hayatları geri dönülmesi çok zor bir şekilde bozuluyor. Kendi dillerinin konuşulduğu resmi okullar olan milletlerarası okullarda hem güvenli bir şekilde eğitimlerini sürdürüyor hem de sosyalleşebilecekleri arkadaş ortamına kavuşuyorlar.

Ülkemizdeki eğitim kurumları pek çok ülke öğrencisi için oldukça cazip. Yani eğitim turizmi için cografi konumumuz avantajlı ve sunduğumuz eğitimin kalitesi yüksek.

Savaş olan ülkelerden gelenlerin dışında savaş olmayan pek çok Afrika, Arap Yarımadası ve Orta Asya ülkesinden gelen öğrenciler ülkemizdeki eğitim olanaklarından yararlanmak istiyor. Çünkü ülkelerinden daha iyi eğitim alacaklarını biliyorlar. Bu sebeple ülkemizdeki milletlerarası okulları cazip buluyorlar.

 

Türkiye'deki devlet ve Vakıf üniversiteleri yabancı öğrencilere cazip fırsatlar sunuyor.

Üniversite hayatına Türkiye'de devam etmek isteyen birçok yabancı öğrenci hem ülke kültürüne erkenden adapte olabilmek hem de dilimizi öğrenmek için henüz lisedeyken ülkemize gelip milletlerarası okullarda okumayı tercih ediyorlar. Türkiye'deki üniversiteler için gerekli olan Türkçe düzeylerini belgeleyen B1 sertifikası almak için zaman kaybetmemiş oluyorlar.

Üniversite hayatına Avrupa ülkelerinde devam etmek isteyen yabancı öğrenciler milletlerarası okulları tercih ediyor.

Üniversiteyi Avrupa ülkelerinde ya da Ukrayna gibi doğu ülkelerinde okumak isteyen birçok öğrenci uluslararası akreditasyona sahip milletlerarası okulları önemli bir basamak olarak görüyor. Çünkü milletlerarası okullar baska bir ülkenin akreditasyonuna sahipler ve akredite oldukları ülkenin diplomasını veriyorlar. Bu da çoğu zaman tüm dünyada geçerli İngiliz veya Amerikan diploması demek oluyor. Hatta MEB'den de bu diplomalara denklik alınıyor. Böylelikle hem ülkelerinde hem Türkiye'de hem de Avrupada geçerli lise diplomasına sahip oluyorlar.